Застосування французьких технологій в агросекторі України

Застосування французьких технологій в агросекторі України

Франція — найбільший виробник сільгосппродукції в Європі (18 % всього виробництва в ЄС). Держава входить до ТОП-5 країн-експортерів сільськогосподарських продуктів. У рослинництві лідирує зернове господарство — вирощування ячменю, пшениці, кукурудзи.

По суті, Франція — країна, на яку аграріям потрібно рівнятися. І не лише через лояльну до фермерства політику ЄС, а й через сучасні технології, які використовуються французами. На щастя, деякі з цих технологій є доступними й для українського ринку. Почасти завдяки компанії Sojam.

Небулізація — французька технологія захисту зернових культур, яка використовується в Україні.

Небулізація — сучасний метод позбавлення зерна від комах-шкідників. Це розробка Генеральної Компанії Інсектицидів (нині — Sojam). Під небулізацією варто розуміти розпилення спеціальних препаратів над зерном у потоці. Така обробка може проводитись як на етапі завантаження врожаю в зерносховищі, так і при розвантаженні або в процесі його зберігання.

загрузка пшеницыЗавдяки небулізації інсектицид рівномірно покриває зернову масу та обробляє буквально кожне зернятко. В результаті гине 100% комах в зерновій масі, а також їхні наступні покоління. А завдяки тривалому залишковому впливу препарату забезпечується захист від комах від 3 місяців до 1 року.

В ролі інсектицидів при небулізації використовуються «Пірігрен-50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ». Їхні діючі речовини — дельтаметрин та піриміфос-метил. Вони мають кишково-контактну дію та паралізують комах, що згодом призводить до їхньої загибелі.

У порівнянні з фумігацією, небулізація проводиться набагато швидше та простіше. Крім того, вона дешевша і безпечніша, та не поступається фумігації в плані ефективності. Але тому, що у процесі використовуються препарати з речовинами 2-го та 3-го класу небезпеки, при небулізації все ж потрібно дотримуватись мінімальних правил безпеки.

Як проводиться небулізація

Суть методу полягає в наступному:

  1. Визначається місце, де буде встановлено розпилювач інсектициду. Сам розпилювач встановлюється в зручному для обслуговування та використання оператором місці. Від розпилювача до точки обробки прокладається подвійний шланг. Наприклад, це може бути точка завантаження/вивантаження зерна з елеватора, як правило — це головка норії.
  2. Підбирається насосне обладнання, яке буде найбільш ефективним для обробки зерна в конкретному елеваторі.
  3. Вибирається інсектицид та розраховується його дозування. «Пірігрен-50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ» застосовуються у дозуванні від 1 та  від 4 літрів на кожні 100 тонн зерна відповідно.
  4. Інсектицид розпилюється на зерно разом із повітрям під тиском.
  5. Формується хмара, що складається з мікроскопічних частинок інсектициду (розмір — 10-20 мікрон).
  6. Речовина повністю покриває зерно, потрапляючи у всі важкодоступні місця зернової маси.
  7. Комахи-шкідники проковтують інсектицид або контактують із ним. Це відбувається одразу після початку обробки.
  8. Діючі речовини інсектицидів вражають центральну нервову систему комах, що призводить до паралічу, а пізніше — до загибелі шкідників.
  9. Протягом 1-3 днів після обробки гинуть усі дорослі особини комах, а також завдяки залишковому ефекту діючої речовини гинуть їхні наступні покоління, які з’являться з личинки та яйця.

Розпилення інсектициду під час небулізації проводиться за допомогою спеціальних форсунок. Устаткування дозволяє регулювати швидкість подачі препарату та стиснутого повітря, що дозволяє створити оптимальні умови обробки врожаю.

Небулізація може проводитися як у профілактичних цілях, так і для обробки вже зараженої партії зерна. Проводити таку дезінсекцію рекомендується навіть у випадках, коли комах не видно. Адже «не видно» не означає, що їх немає у культурі.

5 ключових переваг небулізації:

Обладнання для Пірігрен 50, ХТУ французької методики захисту зернових культур є багато переваг. Найбільш важливі для українських аграріїв наступні:

  1. Проста реалізація. Щоб провести небулізацію, не потрібно наймати бригаду спеціалістів з ліцензією (як у випадку з фумігацією). З обробкою впораються навіть працівники зерносховища (потрібен лише короткий інструктаж та навчання).
  2. Велика швидкість обробки. Приміщення, де буде проводитись обробка, не потрібно якось спеціально готувати — небулізація у будь-якому випадку знищить всіх шкідників.
  3. Безпечність інсектицидів. «Пірігрен-50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ» належать до 3-го та 2-го класу небезпеки відповідно. Це означає, що для роботи з ними потрібен мінімальний захист. Також це означає, що негативний вплив на зерно майже відсутній.
  4. Пролонгований ефект. Завдяки діючим речовинам, що присутні в інсектицидах, зернова маса буде захищена від повторних заражень як мінімум 3 місяці (максимум — 1 рік). 
  5. Відсутність періоду експозиції. Буквально одразу після небулізації зерно можна відправляти на подальшу переробку. В тому числі — для виготовлення харчових продуктів.

Небулізація — високоефективне французьке рішення для обробки зерна за будь-якого ступеня зараженості. Вона фінансово вигідна, проста в реалізації, дозволяє аграріям України користуватися перевагами французьких сільськогосподарських підходів до обробки зерна.