Діабет: чим він небезпечний та як запобігти захворюванню?

Діабет: чим він небезпечний та як запобігти захворюванню?

Діабет є хронічним захворюванням, пов’язаним зі зниженням в організм продукції інсуліну (спеціального гормону, який необхідний для регуляції рівня цукру в крові). Порушення функції інсуліну призводить до підвищення рівня цукру в крові, що погано впливає на стан людини та викликає певні проблеми з самопочуттям. Розкажемо про це детальніше.

Різновиди діабету та причини виникнення захворювання

Діабет можна класифікувати на два основних типи: перший та другий. Захворювання першого типу виникає у разі помилкової атаки імунної системи, внаслідок чого знищуються клітини, які виробляють інсулін. Таким чином в організмі не вистачає важливого гормону, через що виникає потреба у його зовнішньому введенні (так звана «інсулінотерапія»). Така проблема має вроджений аутоімунний характер та проявляється переважно у молодому віці.

Діабет другого типу виникає в тих випадках, коли організм людини не здатний виробляти достатню кількість інсуліну. Захворювання може виникати внаслідок генетичної схильності: якщо батьки або близькі родичі хворіли на цукровий діабет, то ризик розвитку підвищується на 10%. Крім того, значення мають надмірна маса тіла, наявність серцево-судинних захворювань, хронічний стрес тощо.

Симптоми та небезпека діабету

Самостійно виявити захворювання достатньо складно, адже переважну кількість часу воно має неспецифічні симптоми та розвивається дуже поступово. Мова тут йде про діабет другого типу, адже перший тип розвивається досить швидко.

Серед найтиповіших ознак діабету можна виділити:

  • сухість у роті;
  • сильна спрага (людина може споживати до 10 літрів води на добу);
  • часте сечовипускання;
  • свербіж шкіри;
  • підвищений апетит;
  • слабкість та швидка стомлюваність;
  • зниження зору.

Діабет може призводити до різних ускладнень, адже це захворювання впливає на всі органи та системи організму. Найчастіше ураження зазнають очі та нирки. У 80% випадків у людей, хворим на цукровий діабет, виникають інфаркти та інсульти, які призводять до летальних наслідків.

Щоб знизити ризик ускладнень, хворим на діабет рекомендується проводити регулярні огляди як в ендокринолога, так і кардіолога та офтальмолога. Важливо позбутися шкідливих звичок, здійснювати прогулянки на свіжому повітрі, дотримуватись дієти, а також вживати ліки, рекомендовані лікарем. Для підтримки організму можна додатково пити мультивітаміни для діабетиків від Nature’s Way, які включають всі необхідні корисні речовини для підтримки здоров’я крові, серцевої та нервової систем.

Продукти, від яких варто відмовитись при діагностованому цукровому діабеті

Якщо захворювання клінічно підтверджено, важливо контролювати рівень цукру в крові. В такому випадку варто відмовитись від продуктів, які містять велику кількість цукру або високий глікемічний індекс.

В першу чергу це стосується напоїв, що містять у складі цукор, а також солодощів. Під заборону потрапляють й продукти, приготовані з білого пшеничного борошна. Слід відмовитись від солодких фруктів, йогуртів з наповнювачами, різних готових соусів, чіпсів тощо. Категорично не можна вживати  алкоголь.

Натомість варто дотримуватись дієти, яка передбачає контроль за порціями та розподіл вуглеводів протягом дня. У раціоні повинен бути збалансований вміст білків, жирів та клітковини. Варто збільшити споживання овочів, фруктів та цільнозернових продуктів.

Чи можна запобігти виникненню діабету?

Це цілком можливо. Для цього людям, які входять до групи ризику, варто дотримуватись рекомендацій щодо способу життя та бажаного раціону. До факторів групи ризику належать:

  • вік від 45 років;
  • наявність близьких родичів із виявленим цукровим діабетом;
  • надмірна маса тіла;
  • малорухливий спосіб життя;
  • наявність хронічних серцево-судинних захворювань;
  • полікістоз яєчників;
  • порушення жирового та білкового обміну.

Щоб запобігти небезпечному захворюванню, рекомендується в першу чергу подбати про нормалізацію ваги. Щодня треба робити різноманітні фізичні справи (підійде як фітнес, так і їзда на велосипеді). Тут значення має саме активність, тому навіть піша прогулянка принесе користь.

Не менш важливо дотримуватись здорового харчування. Раціон має бути збалансованим та містити фрукти, овочі, зелень, молочні продукти, злаки, горіхи тощо. Варто відмовитись від смажених та гострих страв, фаст-фуду. Додатково рекомендується вживати вітаміни для підтримки чудового самопочуття та підвищення якості життя.