Як навчитися кататися на скейтборді?

Як навчитися кататися на скейтборді?

Скейтеринг — це досить популярне захоплення і дітей, і дорослих. Однак щоб виконувати видовищні піруети на дошці, слід присвятити певний час для навчання. Тому вам безперечно буде цікаво, які базові навички потрібно вивчити, щоб кататися на скейтборді, а ми будемо намагатися дати максимально корисні поради щодо цього.644679286e1c8.png

Правильна підготовка — запорука успіху

Дотримання певних правил їзди на скейтборді зробить процес навчання, а пізніше повноцінне катання комфортним і максимально безпечним. Перш ніж перейти саме до освоєння поведінки на дошці, рекомендуємо приділити достатньо уваги таким моментам:

  • взуття. Якщо ставитись до скейтерінгу по серйозному, то слід придбати спеціально пристосовані для цього кеди або кросівки. Підошва такого взуття виготовлена ​​з матеріалу, який гарантує якісне зчеплення з дошкою без ковзання, що дозволить контролювати рухи та не злетіти з дошки. А ще підошва довго не стирається при тривалих тренуваннях, що пролонгує термін експлуатації взуття. Але підійде наявне у Вас спортивне взуття на рівній плоскій підошві з гуми;
  • почати знайомство зі скейтерингом слід на спеціальному скейтборді для початківців. Такі дошки мають подовжену колісну базу, що крае гасить вібрацій та забезпечує м’який хід;
  • забезпечення захисту та безпеки від травм, оскільки скейтбординг занесений до списку травмонебезпечних видів спорту. Навіть досвідчені райдери не застраховані від падінь, а про новачків годі й говорити. Тому не варто нехтувати своєю безпекою, а треба придбати захисні аксесуари — це спеціальна екіпіровка (шлемо, наколінники та налокітники);
  • місце для тренувань — ще один важливий організаційний момент. Бажано почати знайомство зі скейтерингом на спеціальній локації (часто організовуються в парках відпочинку в містах). Такі майданчики безпечні та цілком пристосовані для подібних зайнять. Коли такої локації немає, то слід обрати місце у дворі чи у провулках, де відсутня небезпека від автомобілів та Ви не ризикуєте завдати значних збитків чиємусь майну. Звичайно, свої тренування слід проводити вдень.

    Купити скейтборд можливо у нас на сайті — Freerider!

Базові елементи, або з чого починається скейтеринг

Катання на скейтів або одним словом скейтеринг — це не просто захоплення сучасної молоді, а ще й спорт. Тому важливо виконувати все поетапно. Загалом план занять виглядає так:

  1. Найперший урок слід присвятити вивченню правильного положення на дошці. Правильна стійка забезпечить звикання до самого скейту, а також допоможе надалі утримувати рівновагу під час руху та гальмування. Вчитися правильно стояти на дошці слід на траві чи піску, де скейт не буде рухатись. Спробуйте різні позиції для ніг на поверхні дошки, щоб обрати найбільш зручну для себе.
  2. Далі слід зрозуміти, яка нога у Вас буде відштовхуватись, а яка виконуватиме роль ведучої. Для цього треба буде виконувати проїхатись на невелику відстань, намагаючись тримати баланс та прискорюватись або зменшувати швидкість.
  3. Тренування навичок — це практичні заняття, які дозволять відкоригувати позицію ніг та тіла під час руху. Вам слід довести всі рухи до автоматизму, щоб у разі чого оперативно змінити положення тіла та ніг для коригування траєкторії руху.
  4. Далі слід вивчити, як гальмувати. Загалом існує 4 основних методи — це універсальний або «foot breaking», просунутий або «Heel Drag», стрибання («Bail») та професійне гальмування «Power Slide» (потужне ковзання). 
  5. Після цього вам слід дізнатись, як вивчити здійснювати повороти на скейтборді. Цей етап практичних занять буде доволі простим, якщо Ви добре поспостерігаєте за катанням досвідчених рейдерів. Помітно буде одне — навіть незначного нахилу корпусу тіла в певну сторону буде достатньо для виконання маневру. Тренуватись виконувати повороти слід на рівній поверхні та на незначних швидкостях.

Навіть у разі використання захисної екіпіровки, слід дізнатися, як правильно падати. Особливо ці навички важливі, коли падіння не уникнути. Правильна техніка падіння полягає у правильному згрупуванні тіла перед падінням. Треба якомога нижче присісти, притиснути голову і лікті до тіла, а також нахилиться вбік, щоб впасти на плече. Після падіння слід перекотитися на спину.

Інша техніка полягає у зістрибуванні з дошки, що допоможе уникнути серйозних травм. Після стрибка треба бути трохи пробігти вперед.

Ці навички є базою для райдера, тому Ви також маєте їх освоїти і довести рухи до автоматизму. Коли базові навички вже освоєні, можна перейти до більш складних технік. Про деякі техніки ми поговоримо далі.

Удосконалюємо навички скейтера

Найбажаніше для кожного скейтера, навіть початківця, полягає у виконанні видовищних трюків. Ви також можете навчитись рейдити та дивувати оточуючих трюками типу «kickflip» або «ollie».

Почнемо з Оллі (Ollie), який вважається основним трюком у скейтбордингу, і використовується для стрибка через перешкоди, або подолання небажаної для скейту місця на дорозі (то може бути калюжа або бордюр). Тобто Оллі  — це стрибок на дошці, що здійснюється без рук і будь-яких інших допоміжних предметів.

Якщо Ви вже навчилися робити Оллі, саме час перейти до другого головного трюку на скейтборді — кікфліп («kickflip»). Під час виконання цього трюку важливо вміти гарно тримати рівновагу та впевнено триматись на поверхні дошки.

Щодо покращення координації та навичок балансування6446792871e32.png

Якщо Вас цікавить, які вправи можна виконувати для покращення балансу та координації рухів на скейтборді, то ми готові допомогти і в цьому. Перелік вправ такий:

  1. Подолання перешкод. Почати рекомендуємо з простих перешкод — наприклад, стрибки через низькі платформи.
  2. Стрибки на одній нозі.
  3. Стрибки із поворотом.
  4. Стрибки з поворотом на одній нозі.

Звичайно, подібні практики слід виконувати у безпечному місці та за використання захисної екіпіровки для скейтерів.

Великий вибір скейтбордів на сайті — https://freerider.com.ua/skejty-i-ripstiky/skejtbordy